Csapatunk

Bemutatjuk az I. DiabKupa és Sportágbemutató sokszínű programjában közreműködők csapatát: a sportolókat és a szakembereket, a nap moderátorait. Köszönjük önzetlen hozzájárulásukat az esemény megvalósulásához!

Dr. Blatniczky László

Az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Gyermekdiabetológiai Szakrendelésének vezető főorvosa. Kiemelten foglalkozik az 1-es típusú diabétesz korai felismerésének lehetőségeivel, az optimális kezelés módszereinek gyakorlati szempontjaival, valamint a diabéteszes gyermekek pszichoszomatikus fejlődésének kérdéseivel. 2002-ben könyvet írt cukorbeteg gyermekek és szüleik számára. A Juvenilis- Diab- Help Alapítvány kuratóriumi elnökeként több mint két évtizede segíti, szervezi diabéteszes gyermekek nyári táboroztatását. A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Diabetes Társaság közös Gyermekdiabetes Szekciója vezetőségének tagja.

Gyógypedagógus, tanácsadó szakpszichológus vagyok, a kezdetektől a MentaPRO Alapítvány kurátora.

Hiszek abban, hogy minden találkozásnak, kapcsolódásnak célja van az ember életében – ez pedig kétirányú folyamat. Így van ez az alapítványi munkámban is, sokat kapok a hozzánk fordulóktól. 

A szakmám módszerein keresztül segítem azokat az érintett családtagokat, akik utat találnak hozzánk, illetve részt vállalok önkéntes mentoraink továbbképzésében is.  

A verseket nemcsak szeretem, de terápiás hatásúnak is tartom azokat – Nő a tükörben Facebook-oldalamon naponta vonom be ebbe a helyzetbe az érdeklődőket.  

2017-ben elnyertem az Év Önkéntese díjat – erre az egész csapatunk nagyon büszke. 

Bóta Tímea

Csík Csaba Krisztián

Csík Csaba Krisztián vagyok, 50 éves, 15 éve élek 1-es típusú diabétesszel. Igen, szándékosan fogalmaztam így, mert bár nem tagadom a betegségemet, de azt kezdettől fogva mégis inkább egyfajta állapotként próbálom megélni és kezelni. Ez az állapot persze sok kényszert szül, mint az inzulinkezelés és a diéta tartása, és arra is hamar rájön az ember, hogy a rendszeres testmozgás nagyon sokat segít a megfelelő vércukorértékek eléréséhez. Csakhogy a mozgás számomra öröm, így az állapotom miatti „kényszerek” közül a sport rögtön egyúttal a hobbimmá is vált. Bár amatőr sportoló vagyok, éveken át végeztem élsportolói szintű edzésmunkát, és ez idő alatt rengeteg tapasztalatot nyertem a sport és a diabétesz kapcsolatáról. A futás, a félmaratonok, maratonok, terepfutóversenyek után pár évig a triatlonba is belekóstoltam, diabéteszem egyértelműen a legfőbb motivációm volt az ironman-táv teljesítéséhez, amit 2016-ban 12 órán belül sikeresen abszolváltam. Ezidőtájt már nagyon sokat és sokszor gondoltam arra, hogy példám és történetem másokat is inspirálhat. Ha csak egy cukorbeteg kezd el futni emiatt, már megérte. 2018-ban csatlakoztam a Sportos Cukorbetegek Egyesületéhez, és mivel a céljaikkal egyetértek, igyekszem segíteni munkájukat. 

A Ledényi Judo Iskola sportolója vagyok, többszörös magyar bajnoki érmes. 2019-ben lettem diabéteszes, ezután egy külföldi versenyen 5., majd serdülő magyar bajnoki bronzérmes, 2020. februárjában ifjúsági magyar bajnoki 5. lettem.

Dobos Levente

Ésik Judit

Dietetikusi gyakorlatot először az egészségügyben (kiemelten a cukorbetegek dietoterápiájában), később az egészségnevelés és a sport-táplálkozástudomány területén szereztem. Többéves versenysport- (szertorna, ritmikus gimnasztika, versenytánc) múlttal és közel 25 éves dietetikai tapasztalattal várjom a hozzám fordulókat.

A sport mindig is nagy része volt az életemnek, de ez elmondható az egész családomra. Kiskoromban több sportban is kipróbáltam magam, de végül szerencsés módon rátaláltam a vízilabdára, ami már 9 éve a mindennapjaim része. 2011-ben kezdtem el vízilabdázni egy kis csapatnál a közelünkben, majd 2012 nyarán kórházba kerültem, ahol megállapították, hogy 1-es típusú diabéteszes vagyok. Ezután én úgy gondoltam, hogy ettől függetlenül nem áll meg az élet, és szeretnék továbbra is vízilabdázni. Rá két évvel, 2014-ben megtartották az első válogatott összetartást a korosztályomnak, amibe be is kerültem. Az egyik edző, Béres Gergely ott felfigyelt rám és meghívott próbajátékra a Ferencváros utánpótlás csapatába, azóta a Fradi és a korosztályos válogatott tagja vagyok. Természetesen voltak nehézségek és nem mindig tudtam tökéletesen összehangolni a sportot és a cukromat, de úgy gondolom, hogy összességében jól megoldottam. Az orvosom már a legelején mondta, hogy minden ember más és mindenkinek más válik be. Ezzel az állítással én is teljesen egyetértek, hiszen van egy csapattársam, aki szintúgy 1-es típusú cukros, vele sokszor megbeszéltük, hogy ki, mit, hogy csinál, de legtöbbször nem jöttek be nekünk ugyanazok a technikák. Mindenkinek ki kell ismernie saját magát és próbálkozni kell. Vele egyébként mindketten a korosztályos válogatott tagjai vagyunk, a Ferencváros felnőtt csapatában játszunk néha és kétszeres magyar bajnokokoknak mondhatjuk magunkat.

Gál Sándor

Gremsperger Gábor

Jogi tanulmányaimat Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán kezdtem, majd Hollandiában, az Utrecht Universiteiten folytattam. Hollandiából hazatérve a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szereztem diplomát.

Futballistaként Magyarországon a Ferencvárosi Torna Clubban futballoztam és folyamatosan tagja voltam a Magyar Utánpótlás Válogatottnak. Ezekben az években megfordultam Angliában a Stoke City FC, valamint Spanyolországban a Real Betis Balompié labdarúgócsapatánál is. Jogi tanulmányaim kezdetekor sportágat váltottam és elkezdtem futsalozni. Futsalkarrierem során Hollandiában profiként futsaloztam az FCK de Hommel csapatában, mint Magyarország egyik első profi futsaljátékosa, majd több ízben bemutatkoztam a Magyar Futsalválogatottban.

Aktív sportolói pályafutásom befejezésével jogászként is szerettem volna a sport közelében maradni. Ennek érdekében folyamatosan kerestem azokat a belföldi és nemzetközi kapcsolatokat, amelyek során ezt a célomat valóra tudtam váltani. Jelenleg sportmenedzser-irodám van, ahol azzal foglalkozom, hogy segítsem a tehetséges sportolók életét tapasztalatommal és szaktudásommal. A The Agent létrehozásához szükséges motivációm saját karrieremből és sportolói barátságaimból merítettem. Profi játékosként átélhettem, hogy milyen egy nagy múlttal rendelkező sportklub tagjának lenni és csak arra koncentrálni, hogyan lehet hétről hétre maximális teljesítményt nyújtani, mindamellett, hogy a diabétesszel is együtt kellett élnem.

Hidvégi Tünde vagyok, és már 3. éve a Római Szinkronúszó csapat tagja. Előtte több sportágat is kipróbáltam, másik nagy szerelmem a lovaglás. 5 és fél éves korom óta vagyok 1-es diabos, így már barátok vagyunk.

Hidvégi Tünde

Huszár Zsuzsa

Szabadon értelmezve a hivatásomat, leginkább a „food alkimista” jelzőt használnám rá. Ez azt jelenti, hogy a táplálkozástudomány tradicionális elemeit az aktuális fejlesztésekkel ötvözöm. Mivel ez az egyik legdinamikusabban változó terület, a munkám során elengedhetetlen a legfrissebb kutatási eredmények folyamatos nyomonkövetése.

Az Étrendezővel javíthatsz az életminőségeden. Ha a cukorbetegségen kívül más problémára is gyanakszol, fordulj hozzánk! Személyre szabott étrenddel segítünk kezelni a táplálkozási eredetű betegségeket.

2016-ban végeztem a Semmelweis Egyetemen mint dietetikus, 2018 óta vagyok a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház dietetikusa, főként cukorbetegekkel foglalkozom, igyekszem minél több hasznos tippet és praktikát ajánlani a mindennapokra. Most fogok végezni, mint sportspecifikus dietetikai szakember, a képzésen is főként a cukorbetegség és sport kapcsolata érdekelt a legjobban. Szabadidőmben szeretek új receptekkel kísérletezni, jógázni és olvasni. 

Jász Fanni

Károlyi Orsi

Sziasztok, Károlyi Orsi vagyok, nálam 1999-ben derült ki az 1-es típusú cukorbetegség, tehát majdnem 22 éve vagyok jelen a „témában”. Szerintem az elérhető mozgásformák legtöbb formáját kipróbáltam már: TRX, gymstick, kangoo, zumba, deep work, body art, party fitness, kick box athletics, tabata, táncos órák, dinamikus jóga, edzőtermi edzés. Ezek közül ami jelenleg is a legközelebb áll hozzám a kick box athletics és a tabata – ezeket az órákat mint oktató is tartom –, illetve a személyi edzővel végzett konditermi edzés. 2016-ban lettem csoportos aerobic oktató, ami az eszköz nélküli csoportos órák megtartását tette lehetővé, majd ezt követte 2017-ben a személyiedző-képzés, 2018-ban a dance mix instruktori képzés, ami különböző stílusú saját koreográfia elkészítését, majd betanítását felépítő oktatói képzést jelent, végül 2019-ben a kick box athletics oktatói képzés következett. Jelenleg a Testnevelési Egyetem végzős hallgatója vagyok, szakdolgozatomat az 1-es típusú cukorbetegek hétköznapi sportintegrációjából írtam, hiszen számomra kiemelten fontos, hogy segítséget tudjak nyújtani a megfelelő mozgásforma megtalálásához mindenki számára. A kutatási eredményeim alátámasztották azt a feltevésemet, hogy jelenleg nem működik megfelelően a sportajánlási rendszer.

Nekem a vegyes edzésmódzser (interval ezdés+konditermi edzés) vált be leginkább, mind a stabil vércukor, mind a forma, illetve a fittség megtartásában. Az én mozgásformáim teremben végzettek, így viszonylag könnyű felkészülnöm egy esetleges hipóra, de szerencsére – mivel megtaláltam a megfelelő kombót – ez ritkán fordul elő.

 

Én személy szerint nagyon örülök, hogy nem adtam fel, amíg megtaláltam a megfelelő mozgásformát, és így eljutottam oda, ahol most vagyok. Remélem hosszú távon lehetőségem lesz komplex – több szakterületet is átfogó – segítségnyújtásra. a legmegfelelőbb edzésforma megtalálására mindenki számára, hogy a keresés időszakát lerövidítsük, és senkinek ne vegye el a kedvét a mozgástól, mert számunkra ez kiemelten fontos.

 

Szia, Lenny vagyok, az oroszlán, a cukorbetegséget már egészen fiatal koromban diagnosztizálták nálam. Amikor először kimondták a diagnózist, még semmit sem tudtam a betegségről. Később azonban minél többet megtudtam a diabéteszről, annál inkább képes lettem arra, hogy úgy éljek, akár a többi gyermek.

Akár kisgyermek vagy, akár tinédzser, én segítek Neked abban, hogy jobban megismerd a diabéteszt, és megtanuld, hogyan lehet együtt élni a diabétesszel, illetve hogyan beszélj másokkal a diabéteszről. Az, hogy diabéteszed van, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem teheted meg ugyanazokat a dolgokat, mint a többi gyermek. Sőt, így még boldogabb leszel, ha részt veszel mindazokban a klassz dolgokban, amelyekből egy gyermeknek sem szabad kimaradnia!

Én soha nem engedem, hogy a cukorbetegség miatt bármilyen mókából kimaradjak.

 

Lenny, az oroszlán

Magyar Marci

Magyar Marci vagyok, közel negyed évszázada állandó partnerem a cukorbetegség. Bosszankodhatnék is rajta, de a betegségem miatt annyi szép dolog történt meg velem, ami egyébként lehetetlen lett volna, hogy inkább elfogadom ezt az utat. Korábban riporterként és műsorvezetőként dolgoztam, jelenleg filmeket gyártok.

Magyar Petra vagyok, 19 éves, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem elsőéves hallgatója turizmus-vendéglátás szakon. Mindig is elkötelezett és kitartó voltam, legyen szó akármiről, de természetesen amit szeretek, arra ez hatványozottan igaz. A sport kiskorom óta szerves és most már nélkülözhetetlen része az életemnek. 10 éve (2011-ben) kezdtem el floorballozni, amit jelenleg is űzök, előtte számos sportot próbáltam ki és űztem versenyszinten. Szokták mondani, hogy szerelemsport – a floorball nekem ilyen. Mentális és fizikális leterheltség, gyors gondolkozás, csapat… Amikor kiderült, 1-es típusú diabeteszem van, akkor már nagy terveim és álmaim voltak az eredményeimmel kapcsolatban, így természetesen nem volt kérdés, hogy ezzel a betegséggel (nem szeretem így hívni, hiszen ez „csak” hiányállapot) is küzdök tovább. Voltak mélypontok, de mindig onnan próbáltam megközelíteni, mit is adott nekem a diab. Alternatívákat kellett keresni, hozzá kellett szokni egy más életformához. Sokat tanultam magamról, a környezetemről, a betegségről. A diab megtanított küzdeni, a dolgok pozitív oldalát nézni és a legfontosabbra: soha nem szabad feladni, minden lehetséges, csak akarat kérdése!

Magyar Petra

Termul Helga

Helga vagyok, 29 éves, immár 11 éve kíséri végig az életem az 1-es típusú diabétesz. 11 éve pent használok és fél éve már szenzort is.

Gimnáziumban röplabdáztam, egyetem alatt két évig kyokushin karatéztam, mellette keresztedzésként elkezdtem futni. A verekedést abbahagytam, viszont a rendszeres futás szép lassan az életem része lett. Így találkoztam 2019 februárjában a Sportos Cukorbetegek Egyesületével, akik akkor Futónagykövetet kerestek egy kampányukhoz. Már 8 félmaraton van mögöttem, 2 éve pedig lefutottam életem első maratonját, mellette pedig önkéntes tevékenységet látok el az Egyesületnél. Hogy a futótechnikámat és kondíciómat javítsam, elkezdtem konditerembe járni, ahol főként kettlebelles gyakorlatokat végzek, mellette fitnessgépek segítségével erősítést. A több 100 km futás és többórányi edzőtermes edzés automatikusan magával hozta az egészségesebb életre való törekvést, így elkezdtem gondolkodni azon, hogy a motivációm mögé tudást is érdemes lenne beépíteni. Ennek eredményeként 2020 decemberében jelentkeztem az Aerobik és Rekreációs Tanfolyamok (ART) Edzőképző Fitness Instruktor OKJ-s képzésére, ahol a gimnasztikai elmélet és gyakorlat mellett sporttáplálkozással, funkcionális és edzőtermi edzéssel is foglalkozunk. Célom, hogy cukorbetegként példát mutassak azoknak, akik úgy érzik, hogy krónikus betegségük vagy egyéb hátrányosságuk miatt nem sportolhatnak szabadon. Barátaimat, szeretteimet igyekszem arra ösztönözni, hogy ha nekem sikerült a maratont teljesíteni, akkor ők is képesek kilépni a komfortzónájukból és tenni az egészségük érdekében. Hiszen ma már tudjuk, hogy ez egy óriási kincs.